Analiză Bloomberg: Mașinăria de război, pe punctul de a rămâne FĂRĂ muniție / Care sunt șansele ca Rusia să producă mai multe arme decât primește Ucraina din Occident

Analiză Bloomberg: Mașinăria de război, pe punctul de a rămâne FĂRĂ muniție / Care sunt șansele ca Rusia să producă mai multe arme decât primește Ucraina din Occident
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 17/02/2023, 08:58
Actualizat: 17/02/2023, 10:22

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se prelungește, cele două părți folosesc mai multe obuze decât pot cumpăra sau produce, ceea ce înseamnă că fabricile sunt la fel de copleșite precum sunt trupele pe câmpul de luptă.

Într-o zi obișnuită, armatele din Ucraina și Rusia lansează una împotriva celeilalte până la 30.000 de bombe una împotriva celeilalte. Adică peste 200.000 pe săptămână, aproape 1 milion pe lună – fără a include gloanțele, grenadele de mână și alte muniții care sunt folosite în invazia lui Vladimir Putin, care urmează să intre în al doilea an.

În timp ce trupele ruse trag de obicei de două ori mai multe cartușe decât forțele ucrainene, stocurile de ambele părți se micșorează. Utilizarea muniției de către Ucraina este „de multe ori mai mare” decât rata actuală de producție a aliaților săi, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor la Bruxelles pe 13 februarie.

De aceea, este o luptă permanentă pentru a aduce mai multe muniții și arme pe front, transformând războiul într-o bătălie a fabricilor, în egală măsură cu cea a trupelor. Niciuna dintre părți nu riscă să-și epuizeze total inventarul, dar scăderea proviziilor limitează opțiunile unei armate, spune Mark Cancian, un fost colonel al Marinei americane, care este acum consilier la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„La un moment dat, asta devine o problemă”, spune el. „Dacă devii prea constrâns, nu poți trage la țintă foarte bune”.

Ucraina se poate baza pe fabrici din Europa, SUA și Canada, care au o capacitate potențială mult mai mare decât cea a Rusiei

Unii analiști spun că actualul conflict amintește, în multe privințe, de Primul Război Mondial, când combatanții s-au instalat în poziții fixe și au tras nenumărate bombe, în speranța de a câștiga. Pe măsură ce conflictul s-a prelungit, ambele părți au suferit o penurie de obuze de artilerie, iar în 1915 guvernul Marii Britanii a fost alungat din funcție după ce nu a reușit să livreze suficientă muniție în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „criza obuzelor”, scrie Bloomberg.

Ucraina a reușit să țină pasul, deoarece armamentul pe care îl obține din țările NATO îi permite să-și folosească muniția mai eficient decât o face Rusia, potrivit oficialilor alianței. De asemenea, Kievul se poate baza pe fabrici din Europa, SUA și Canada, care au o capacitate potențială mult mai mare decât cea a Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni și a trebuit să apeleze la Coreea de Nord și Iran pentru aprovizionare.

Armata SUA spune că până în această primăvară producția sa de obuze de 155 mm, un standard NATO pentru artilerie, va crește de la 14.000 la 20.000 pe lună. În ianuarie, armata a declarat că va investi 2 miliarde de dolari în mai multe dintre fabricile sale de muniție din SUA, deoarece își propune să atingă o capacitate de producție lunară de 90.000 de obuze începând cu anul viitor.

Compania germană Rheinmetall AG investește peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) într-o nouă linie de producție lângă Hamburg pentru a produce muniție pentru armele antiaeriene Gepard pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei. ZVS Holding din Slovacia spune că își va cvintupla producția anuală de obuze de 155 mm, la 100.000, până anul viitor. Franța și Australia fac echipă pentru a produce cantități nespecificate de obuze de 155 mm.

Vladimir Putin: „Țara, guvernul va oferi orice va cere armata. Orice”

În timp ce stocurile Rusiei sunt, de asemenea, sub presiune, capacitatea sa este de mai multe ori mai mare decât cea a Europei, industria sa fiind în măsură să producă anual 1,7 milioane de explozibili de artilerie de 152 mm înainte de război, potrivit Ministerului Apărării al Estoniei.

Fără îndoială, Kremlinul rămâne concentrat pe producția de apărare, chiar dacă informațiile publice despre eforturile Rusiei de a-și susține proviziile de muniție rămân limitate. Cheltuielile militare ale țării sunt estimate ca fiind pe locul trei ca mărime la nivel global, după SUA și China, conform raportului The Military Balance al Institutului Internațional de Studii Strategice.

Oficialii guvernamentali se întâlnesc în mod regulat cu reprezentanți ai industriei pentru a coordona planurile, iar televiziunea de stat spune că fabricile de armament au continuat să lucreze din plin până la sărbătorile de Anul Nou, chiar dacă restul Rusiei și-a luat 10 zile libere.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a spus că armata a dublat achizițiile de muniție în 2022, iar cheltuielile pentru armament vor crește cu 50% în acest an.

„Nu avem restricții de finanțare”, a spus Putin personalului Ministerului Apărării în decembrie. „Țara, guvernul va oferi orice va cere armata. Orice”.

Dezvăluirile serviciilor secrete daneze: deciziile lui Putin în războiul din Ucraina, influențate de medicamentele luate împotriva cancerului
Vladimir Putin/Sursa FOTO: wikimedia.org

Care sunt șansele ca Rusia să producă mai multe arme decât primește Ucraina din Occident

În februarie, agenția rusă de știri de stat a raportat o creștere a producției de explozibili de artilerie. Centrul de Analiză a Strategiei și Tehnologiei din Moscova estimează că producția de avioane de luptă a crescut la jumătate anul trecut, deși a fost încă cu 70% sub nivelul din 2014.

Uraltransmash, care produce bombe autopropulsate, a anunțat un val masiv de angajări. Și Uralvagonzavod, principalul producător de tancuri de luptă rusești, spune că funcționează 24 de ore pe zi.

„Trebuie să modernizăm și să producem alte mii de tancuri”, a declarat fostul președinte Dmitri Medvedev, care acum supraveghează achiziția de arme, în timpul unei vizite la o fabrică de armament din orașul siberian Omsk, pe 9 februarie.

Europa de Vest, în schimb, a întârziat să crească producția, spune Tomas Kopecny, trimisul guvernului ceh pentru Ucraina, care a condus până de curând cooperarea industrială în calitate de ministru adjunct al apărării. Miniștrii Apărării din peste o duzină de țări NATO s-au întâlnit vara trecută pentru a discuta problema, dar multe guverne nu au decis încă unde sau cum să investească.

„Dacă lăsăm economia rusă să se transforme pe deplin într-un mod de producție de război și nu începem aceste proiecte”, spune Kopecny, „vor produce mai multă muniție decât oricine livrează Ucrainei”.

Guvernele europene sporesc cheltuielile pentru apărare, dar urmează ani de investiții limitate. Birocrația necesară pentru a direcționa cheltuielile face ca, pe măsură ce banii încep să vină, să nu existe suficienți angajați pentru a verifica contractele, spune Lucie Béraud-Sudreau, care urmărește producția de arme la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Companiile știu că vin banii”, spune ea. „Dar încă le lipsesc contractele și vor să se asigure că există o rentabilitate a investiției.”

„Războiul este despre stocuri”

Unul dintre cele mai mari impedimente în calea unei producții mai mari este reflexul unor state NATO de a procura arme și muniții pe cont propriu pentru sistemele autohtone, mai degrabă decât să lucreze cu alte națiuni, potrivit unui înalt diplomat european care a dorit să își păstreze anonimatul.

Gruparea comenzilor ar putea accelera producția, menținând în același timp costurile limitate, spune diplomatul, iar folosirea aceluiași tip de muniție ar ajuta să vă asigurați că fiecare primește ceea ce are nevoie.

Până la soluționarea problemelor legate de aprovizionare, ambele părţi vor trebui probabil să-şi limiteze utilizarea muniţiei, spune Rob Bauer, ofiţerul militar superior al NATO. Și asta, spune amiralul olandez, oferă lecții pentru alianță în orice conflict mai larg în care ar putea fi implicată. „Războiul este despre stocuri”, spune el, „despre capacitatea ta de a continua lupta atâta timp cât este nevoie”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Ketchup de casă. Rețeta care s-a păstrat din generație în generație
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță va fi incinerat! Iulian Vrabete, detalii despre ultima conversație cu artistul
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Zeci de milioane de dispozitive ajung la gunoi în fiecare an, iar Inteligența Artificială doar...